Tipuri de dementa

Tipuri de dementa

Mesajde ModeratorA » 23 Iun 2013, 19:57

Dementa este o afectiune relativ frecventa, mult sub-diagnosticata, incidenta dementelor atat degenerative cat si de alte cauze crescand odata cu inaintarea in varsta, astfel incat peste 65 de ani circa 10% din populatie sufera de o forma de dementa. Peste varsta de 85 de ani incidenta poate atinge 46%.

Dementele (deficitele cognitive) reprezinta un grup de afectiuni caracterizate prin deteriorarea globala a functiilor cognitive (poate afecta toate functiile cognitive de la bun inceput sau poate debuta prin afectarea doar a unora din acestea urmand ca in evolutia bolii toate sa fie afectate).
Dementa implica deasemenea un declin fata de un nivel anterior de functionare si poate asocia o gama larga de simptome psihice, psihologice si comportamentale.
Functiile cognitive afectate in mod obisnuit in demente sunt: memoria, capacitatea de invatare de informatii noi, atentia/capacitatea de concentrare, orientarea temporo-spatiala, la propria persoana si la persoanele din jur, calculul, limbajul/vocabularul, gandirea si judecata.
Aceasta afectare a functiilor cognitive poate fi precedata si de obicei este insotita de tulburari ale controlului emotional (nervozitate, iritabilitate, depresie), modificari ale personalitatii, simptome psihiatrice (apatie, agresivitate, tulburari psihotice) si tulburari comportamentale.
Toata simptomatologia descrisa mai sus de regula interfera cu functionarea persoanei afectate atat in mediul din afara locuintei - activitati de serviciu, capacitatea de a indeplini sarcini uzuale in afara casei (cumparaturi, platirea facturilor, deplasarea pe distante lungi cu mijloace de transport in comun, etc) cat si in interiorul propriei locuinte (menaj, gatit, igiena, alimentatie, etc.).

Cauzele dementelor sunt multiple si partial cunoscute.
Dintre cele mai frecvent intalnite tipuri de dementa amintim:

• Boala Alzheimer (dementa neurodegenerativa)
• Dementa vasculara (urmare a accidente vasculare de diferite dimensiuni si localizari, riscul aparitiei unui deficit cognitiv dupa un accident vascular putand ajunge pana la 30%)
• Dementa asociata bolii Parkinson (dementa neurodegenerativa)
• Dementa cu corpi Lewy (dementa neurodegenerativa)
• Demente mixte(degenerative – boala Alzheimer asociata cu boala cerebrovasculara sau boli sistemice, boli metabolice)
• Dementa fronto-temporala
• Alte tipuri de dementa secundara (vasculite sistemice, encefalite, meningite, traumatisme cranio-cerebrale, boli metabolice – diabetul zaharat, boli neoplazice, etc)
ModeratorA
 
Mesaje: 8
Membru din: 23 Iun 2013, 19:22

Înapoi la Bolile de memorie - forme de dementa

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron