Semne si simptome - cum le recunoastem si cum le abordam

Semne si simptome - cum le recunoastem si cum le abordam

Mesajde ModeratorA » 04 Iul 2013, 19:21

In criteriile de diagnostic ale dementei, aceasta este descrisa ca fiind caracterizata de prezenta a mai multor deficite ale functiilor cognitive - minim 2 arii afectate care sa fie in declin fata de evaluarea anterioara (persistente si progresive) si sa interfere cu functionarea sociala si ocupationala a pacientului.
- dintre acestea unul obligatoriu este deficitul de memorie si
- cel putin unul dintre urmatoarele : afazia - tulburari de limbaj - pacientul nu isi gaseste cuvintele in timpul conversatiilor
apraxia - tulburari in efectuarea secventiala a unor activitati in absenta problemelor motorii - exemple simple sunt - pacietii nu mai stiu sa utilizeze corect toaleta, aparatele din bucatarie, nu mai stiu sa se imbrace corect, nu mai stiu sa gateasca, etc.
agnozia - tulburari in identificarea obiectelor in absenta tulburarilor senzoriale - pacientii nu mai recunosc obiectele/persoanele din jur.

Simptomele descrise mai sus pot fi usor ignorate atat de pacient cat si de familia acestuia fiind puse pe seama varstei, in special datorita prejudecatilor frecvent intalnite legate de varstnici, de tipul "batranii uita".Persoanele educate pot deasemenea ascunde deficitele cognitive pentru pentru o perioada.
Aici trebuie mentionat faptul ca imbatranirea normala nu implica instalarea unui deficit cognitiv care sa afecteze functionarea normala a individului, deci desi un grad usor de deficit cognitiv se va instala odata cu inaitarea in varsta si cu aparitia tulburarilor senzoriale (tulburari de vedere si auz), acesta nu trebuie sa afecteze independenta varstnicului.

La ce sa va asteptati
In faza incipienta, pierderea memoriei si confuzia pot fi depistate foarte greu. Persoana care sufera de dementa poate fi constienta – si frustrata de – schimbarile care au loc, cum ar fi dificultatea de a-si aminti evenimente recente, dificultatile in luarea deciziilor sau intelegerea a ce spun ceilalti.
In faza avansata, pierderea memoriei devine mai severa. Persoana afectata nu mai recunoaste sau confunda membrii familiei, poate uita cunoscutii in special daca ii vede rar, poate striga pe membrii familiei folosind alte nume sau poate deveni confuz in legatura cu propria casa, propria persoana sau trecerea timpului.Persoana afectata poate uita atat numele cat si rolul obiectelor uzuale, cum ar fi un pix sau o furculita. Deasemenea poate uita cum sa efectueze activitati simple cum ar fi utilizarea toaletei, stingerea luminilor, inchiderea usilor etc. Aceste schimbari sunt foarte greu de acceptat si foarte dureroase pentru familie si pentru cei care ii ingrijesc.
Un asemenea tip de purtare este uneori incorect numita “senilitate” sau “dementa senila”, care reflecta o perceptie incorecta ca o scadere a capacitatii mentale este o parte normala a imbatranirii.

Din pacate medicamentele actuale nu pot "vindeca" dementa. La momentul diagnosticului indiferent de cauza acesteia, modificarile functionale si/sau structurale care au dus la aparitia defictelor cognitive nu sunt reversibile.
Medicatia actuala poate ajuta la diminuarea/controlul simptomelor pentru o perioadă de timp.

Anumite situatii - cum ar fi o schimbare în regimul de viată, in activitatile de rutina sau anumite infectii - pot duce la agravarea simptomatologiei. Cand observati orice schimbare brusca a starii generale sau acomportamentului este important sa mergeti la medic pentru o evaluare medicala si pentru tratarea oricarei afectiuni noi aparute.

Ce este de facut?

Pastrati-va calmul
Desi poate fi dureros sa fiti strigat pe un nume gresit sau sa nu fiti recunoscut, incearcati sa nu va exteriorizati reactiile.
Corectati cu calm greselile si nu va pierdeti rabdarea in cazul intrebarilor sau greselilor repetate.

Dati intotdeauna date corecte
Incearcati sa evitati explicatii care suna a corectii si folositi un ton adecvat. Spre exemplu “Credeam ca e o furculita” sau “Cred ca e nepoata ta Iulia”.

Adaptati-va modul de a vorbi
Vorbiti calm, in propozitii scurte, cu explicatii si indicatii clare.

Utilizati fotografii sau alte amintiri
Folositi fotografii sau alte lucruri care ii aduc aminte persoanei despre persoane si locuri importante.
Discutati despre familie si evenimente cunoscute.

Incurajati orice tip de comunicare
Daca memoria pacientului e concentrata pe un anumit moment, incurajati o conversatie despre aminitiri , intelegand ca aceasta este realitatea lui.

Incearcati sa nu percepeti schimbarile ca pe greseli intentionate si sa intelgeti faptul ca pacientul sufera de o afectiune cu evolutie de obicei fluctuanta, cu zile mai bune si zile mai dificile, cu tulburari afective (de tip depresie), de comportament (negativism, refuzul igienei, uneori chiar agresivitate verbala si fizica, etc) si tulburari psihotice (idei obsesive de prejudiciu, halucinatii, etc).
Primul pas este sa intelegeti ce se intampla cu persoana draga afectata de aceasta boala, iar medicul va fi dispus sa discute cu dumneavoastra, sa va raspunda la intrebari si sa va ajute sa gasiti solutii pentru problemele intampinate.
ModeratorA
 
Mesaje: 8
Membru din: 23 Iun 2013, 19:22

Înapoi la Cum sa recunoastem dementa

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron