Cele 3 etape ale Dementei -lejer, moderat, sever.

Cele 3 etape ale Dementei -lejer, moderat, sever.

Mesajde ModeratorA » 23 Iun 2013, 19:30

Dementa forma lejera :

Este diagnosticata timpuriu, atunci cand familia constata ca acea persoana are importante probleme cu memoria si cu gandirea. In acest stadiu al bolii pacientii prezinta:
· Afectarea memoriei pentru evenimentele recente – isi aminetesc foarte bine evenimetele din trecut, dar au probleme cu invatarea lucrurilor noi si intreaba de mai multe ori acelasi lucru;
· Dificultati in rezolvarea problemelor sau a sarcinilor complexe, de exemplu oraganizarea unui eveniment in familie sau a unor situatii ce implica decizii financiare;
· Schimbarea personalitatii - persoanele pot deveni introvertite sau retrase in anumiite situatii sociale sau pot deveni iritate sau chiar agresive. Atentia scăzuta şi motivaţia redusă pentru a finaliza sarcinile sunt ,de asemenea, comune;
· Dificultati in exprimare - gasirea cuvintelor potrivite pentru a descrie obiecte sau in exprimaea in mod clar a unor idei devine tot mai dificila.
· Pierderea unor bunuri sau obiecte de valoare.

Dementa forma moderata

In forma moderata de dementa, pacientii devin confuzi, agravarea a pierderilor de memorie si incep sa aiba nevoie de ajutor pentru rezolvarea activitatilor zilnice sau chiar pentru ingrijire.
Pacientii cu forma moderata de Dementa pot prezenta:
· Inrautatirea modului de judecata si a confuziei. Pacientii au probleme de orientare temporala si spatiala, nu stiu unde sunt, in ce zi a saptamanii sau anotimp. Ei nu sunt capabili de a-si recunoaste bunurile proprii si pot lua din greseala lucruri care nu le apartin. Pot confunda membrii familiei sau prietenii apropiati, unii cu altii sau pe straini cu membri ai familiei. Se pot rataci in imprejurimile locuintei. In acest stadiu al evolutiei, pacientii nu mai pot fi lasati singuri.
· Piederile de memorie importante. Pacientii uita detalii legate de istoria personala, adresa sau numarul de telefon sau chiar amanunte legate de scoala urmata. Repeta povestile preferate sau inveteaza fragmente de povesti pentru a umple golurile din memorie.
· Au nevoie de ajutor activitatile zilnice. Asistenta poate fi necesara in alegerea vestimentatiei pentru orice ocazie sau in functie de vreme, in ingrijire, folosirea baii sau chiar baie. In acest stadiu unele persoane pot deveni, ocazional, incontinente.
· Sufera modificari semnificative de personalitate si comportament. Nu este neobisnuit pentru persoanele cu dementa forma moderata sa dezvolte suspiciuni nefondate - de exemplu sa devina convinsi ca persoanele care ii ingrijesc, prietenii, familia ii jefuiesc sau ca sotul/sotia are o aventura. Altii pot vedea sau auzi lucruri care nu exista. Unele persoane devin agitate/nelinistite spre sfarsitul zilei. Oamenii pot avea iesiri necontrolate, moment in care tipa, izbesc, ameninta, acuza sau blesteama.

Dementa forma severa

In forma severa functia mentala e intr-un continu declin, iar boala are un impact deosebit asupra mobilitatii si capacitatilor fizice. Pacientii prezinta:
· Pierderea capacitatii de a comunica coerent. O persoana nu mai poate conversa sau vorbi coerent, desi el sau ea pot spune ocazional cuvinte sau fraze.
· Necesita asistenta zi de zi. Aceasta include ajutor la imbracare, folosirea baii, supraveghere in timpul mesei si toate celelalte sarcini de auto-ingrijire. Pacienii pot deveni incapabili sa mearga, nu se pot aseza fara ajutor, unii au nevoie de sustinerea capului. Rigiditatea musculara si reflexele anormale sunt prezente. In final isi pierde reflexul de inghitire si devine incontinent.

Evolutia bolii la cei care sunt diagnosticati in forme lejere la varste tinere si care nu asociaza si alte boli este mult mai lenta comparativ cu alte cazuri. In medie persoanele cu boli de memorie traiesc cca 4 – 6 ani de cand sunt diagnosticati, dar unii dintre ei traiesc si pina la 20 ani. Pneumonia de aspiratie este cea mai frecventa cauza de deces deoarece tulburarile de deglutie generea aspirarea fragmentelor alimentare care pot genera o infectie, alta cauza poate fi infectia de tract urinar sau caderea.
ModeratorA
 
Mesaje: 8
Membru din: 23 Iun 2013, 19:22

Înapoi la Stadiile dementei

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron